Ekologiczny ogród jadalny
Przedmiot: „Ekologiczny ogród jadalny”
Prowadzący: Kamila Kasperska, Bogdan Kasperski / Anielskie Ogrody
Co tydzień. Wykłady online, na żywo, z sesją pytań i odpowiedzi.
Niedziela godz. 20:00 – 21:00
Nagrania będą dostępne przez cały czas trwania kursu.
Tematyka:
- Jak uprawiać ekologicznie warzywa, owoce, zioła, kwiaty – wybór najważniejszych gatunków i odmian, uprawa krok po kroku – „od ziarenka do stołu”.
- Ekologiczna uprawa warzyw na słabej ziemi.
- Ogród bez przekopywania ziemi.
- Sposoby uprawy na wałach i górkach permakulturowych.
- Ekologiczna uprawa warzyw i ziół na różnego rodzaju grządkach podwyższonych.
- Uprawa w balotach słomy i siana.
- Ściółkowanie.
- Przedplony, śródplony, poplony.
- Próchnica i życie w glebie. Kompostowanie i herbatki kompostowe.
- Nawożenie gleby. Oborniki, nawozy zielone, gnojówki roślinne.
- Płodozmian.
- Uprawa współrzędna i alleopatia. Gildie.
- Kompostowanie.
- Jak robić, żeby się nie narobić? Praktyczne sposoby upraw, gdy nie masz czasu lub sił.
- Ręczne narzędzia ogrodowe i techniki posługiwania się nimi.
- Elektryczne i spalinowe narzędzia ogrodowe i techniki posługiwania się nimi.
- Wstęp do projektowania własnego ogrodu ekologicznego – czyli jak założyć eko-ogród lub przekształcić konwencjonalny w ekologiczny.
- Bioróżnorodność w ogrodzie. Rośliny, zwierzęta i grzyby.
- Naturalna ochrona roślin za pomocą dzikich zwierząt.
- Ekologia według Anielskich Ogrodów.
Zobacz także
Wykłady zaproszonych gości
Co tydzień uczestnicy szkoły będą mogli wziąć udział w inspirujących wykładach zaproszonych przez Anielskie Ogrody gości.
Będą to godzinne spotkania online z autorytetami, znawcami tematu, osobami prowadzącymi ciekawe i interesujące projekty związane z ogrodnictwem, ekologią i permakulturą.