Żywność ekologiczna podstawą zdrowia

Żywność ekologiczna podstawą zdrowia

Ewa Solarska

Profesor w Katedrze Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W pracy badawczej zajmuje się jakością i właściwościami prozdrowotnymi surowców z produkcji ekologicznej. Koordynator wielu projektów B+R we współpracy z partnerami naukowymi i przedsiębiorcami dotyczących opracowania innowacyjnych produktów dla rolnictwa oraz wspomagających zdrowie człowieka. Szereg kierowanych przez prof. Solarską projektów dotyczyło ekologicznych metod przetwórstwa owoców, warzyw i ziół z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów. M.in. w wyniku realizacji tych projektów opracowano prozdrowotny napój kombucha wzbogacony o chmiel ekologiczny, ekologiczny fermentowany sok z buraka ćwikłowego o właściwościach antynowotworowych, kapsułki z ekstraktem ze skórek i gniazd nasiennych ekologicznych jabłek oraz polskich owoców kiwi wspierające profilaktykę i terapię chorób metabolicznych. Ponadto zajmowała się opracowywaniem technologii uprawy metodami ekologicznymi roślin rolniczych i ogrodniczych z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych, konsorcjów mikroorganizmów i nawozów organicznych. Autor technologii uprawy chmielu ekologicznego i innych roślin rolniczych i ogrodniczych. Kierownik Zespołu Badania Środków Ochrony Roślin, prowadzi badania naturalnych i chemicznych preparatów ochrony roślin do celów rejestracyjnych. Jest członkiem grupy eksperckiej UE ds. roślin ogrodniczych – dwukrotnie w ciągu każdego roku organizowane są spotkania grupy w różnych krajach UE. Jest autorką/współautorką ok. 140 publikacji i monografii. Była promotorem 5 prac doktorskich. Otrzymała wiele odznaczeń m.in.: nagrodę PAN za wybitne osiągnięcia naukowe w zakresie komercjalizacji wyników badań naukowych, nagrodę MRiRW za opracowanie systemu uzyskiwania zdrowych sadzonek chmielu i wdrożenie ich do uprawy jako element wspomagania zmian w strukturze krajowego chmielarstwa oraz nagrodę MRiRW za opracowanie i upowszechnienie ekologicznej technologii uprawy chmielu i nowych bioproduktów, Ordery Oficera Chmielowego I-wszego i II-giego stopnia przyznane przez Międzynarodową Organizację Chmielarską.

Zobacz także pozostałe wykłady